ZO KOM JE DE ZOMER DOOR – ZELFGEMAAKTE IJSJES 

Met al die hitte de laatste tijd, heb je soms wel wat verkoeling nodig. Als je nu geen tijd hebt om de zee of een zwembad in te duiken, is een ijsje eten een simpele en oh zo heerlijke oplossing. Maar ja, de meeste ijsjes zitten bomvol suikers en/of hebben een lactoserijke basis. Onze oplossing? Zelf heerlijke ijsjes maken die helemaal allergeenproof zijn!

Wanneer je vanwege voedselallergieën en/of -voorkeuren niet naar een Magnum of Twister kunt grijpen als de temperaturen beginnen te stijgen buiten, moet je het heft maar in eigen handen nemen. Gelukkig kun je zelf heel makkelijk ijsjes maken – naar je eigen smaak, natuurlijk! – en zorgen dat ze voldoen aan al jouw voorkeuren. Wij maken altijd ijsjes met vier verschillende soorten basissen: melk, water, yoghurt en puur fruit.

Op basis van melk 
Wanneer we op basis van melk zeggen, bedoelen we natuurlijk op basis van lactosevrije melk. Zo kun je bijvoorbeeld sojamelk, amandelmelk, havermelk of kokosmelk gebruiken als basis voor je ijsje. Ieder van deze melksoorten geeft jouw ijs een unieke smaak en zorgt ervoor dat het heerlijk romig wordt.

Op waterbasis
Juist op zoek naar een wat meer verfrissend ijsje? Probeer ze dan eens te maken op waterbasis. Meng wat water met een heerlijk vruchtensapje (citroensap, limoensap of ananassap, bijvoorbeeld) voor een heerlijke frisse basis. Yum!

Op basis van yoghurt 
Wil je een nog romiger ijsje dan een ijsje op melkbasis? Kies dan voor een (lactosevrije) yoghurtsoort om jouw basis mee te creëren, zoals sojayoghurt. Ook heel lekker als je er wat vers fruit doorheen blendt… 😉

Op basis van alleen fruit
Misschien wel onze grootste favoriet: een basis van alleen fruit! Onwijs lekker en ook nog eens heel makkelijk, want het enige wat je hoeft te doen is het fruit te blenden en in de vormpjes te gieten. Hoe lekker is zo’n ijsje van gepureerd fruit? 🙂

Wat heb je nodig?
– IJsvormpjes
– Blender
– Vriezer
– Fruit naar keuze (aardbeien, bessen, ananas, mango, banaan, etc.)
– Verse kruiden (zoals munt, koriander)
– Stokje
– Basis

Hoe maak je het:
1. Bereid de basis van jouw ijsje voor op basis van een van de bovenstaande tips.
2. Snij wat vers fruit en een bijpassend kruid fijn (denk aan aardbei en munt, limoen en koriander, etc.)
3. Zet de bak met ijsvormpjes klaar en stop wat van het verse fruit en de kruiden in de vormpjes. Giet deze vervolgens vol met de ijsbasis.
4. Duw een ijsstokje door de mal heen en zet de vormpjes in de vriezer. Laat ze minstens een nacht invriezen.

Tijd voor een ijsje? Hou de ijsvormpjes even kort onder de warme kraan, dan krijg je jouw heerlijke ijsje er makkelijker uit. Enjoy!