WARME CHOCOMELK

Warme Chocolade melk, we kennen het allemaal wel. Een drankje dat op elk willekeurige dag gedronken kan worden, zelfs op een warme zomerdag. Toch wordt het vooral geassocieerd met het ideale non alcoholische drankje op hele koude winterse dagen; Warme wollen wanten aan, muts op en een rode neus van de kou. Dan met twee handen de grote mok dampende warme chocomelk vasthouden en kleine slokjes nemen om je tong niet te verbranden. Het beeld alleen al maakt dat ik naar de keuken wil lopen om een grote mok warme chocomelk te maken. En zoals jullie wellicht vermoeden, ben ik van grootmoeders recept. Lekker Old Skool. Voor mij is dat de enige echte lekkere chocomelk; pure cacao, een scheutje gekookte water er op om een mooi glad papje te maken en dan gloeiend hete amandel melk er op gieten. In een woord; zalig! Jullie zullen je dan ook niet verbazen dat dit ook de manier is hoe wij bij BitterSweetz de chocolademelk maken. Hier kun je echter nog kiezen voor wel/geen suiker toevoegen alvorens we er een papje van maken en dan heb je nog de keuze aan melk; amandelmelk, havermelk, kokosmelk, sojamelk of ‘gewone’ melk. Het wordt standaard in een grote mok geserveerd maar voor de kleintjes hebben we ook een maatje kleiner. Hier kan gewoon naar gevraagd worden en dan doen we precies hetzelfde met iets minder inhoud.

Samen met mij zijn er nog een aantal mensen die dit de lekkerste chocolademelk vinden, echter zoals altijd in mijn omgeving, deelt niet die menig. Er zijn er bij die zweren bij een glas Nesquik (je kent de blikken wel, geel met blauwe letters en zo’n paashaas op de voorkant), of een glas Chocomel (de enige echte van FrieslandCampina). Lekker makkelijk, gewoon te koop in elke supermarkt en kun je zowel koud als warm drinken.

Iedereen heeft zijn/haar eigen smaak en dat is maar goed ook. Want mijn versie hoeft niet persee het lekkerste voor een ander te zijn. Als ik naar de ingrediënten kijk is het wel het beste, maar ook daar is iedereen vrij in om te denken en doen.

Nu las ik een tijd geleden iets in een blog van een vroeger huisgenootje van mij. Zij is Amerikaanse en schrijft vooral over eten en drinken en was samen met haar man op onderzoek naar de beste warme chocomelk van Chicago. Zo kwamen ze met een aantal ideeën op de proppen die ik ook ben uit gaan proberen en ze hebben gelijk. Wat is het namelijk heerlijk om een vleugje cayenne peper toe te voegen, of kaneel, of een shot espresso in de warme chocomelk te doen. Geniale ideeën die ook hier weer voor iedereen verschillend uitpakken.

Ik wissel meestal af, in de avond vind ik cayenne erbij namelijk erg lekker terwijl ik in de ochtend meer neig naar kaneel. Zo luister ik naar mijn lichaam en pas zo mijn grootmoeders recept aan. Wellicht willen jullie dit zelf ook een keer uitproberen? Of nog andere specerijen toevoegen? Laat het met weten, dan ga ik daar ook meteen mee aan de slag.

Maar, chocolademelk, hoofdbestanddeel is natuurlijk cacao. Wat is nu precies cacao?

verse cacaobonen in hun peul

De cacaoboon is de smaakbepalende grondstof van chocolade. De vrucht groeit direct aan de stam. De boon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom.

 

Cacaobonen met en zonder zaadmantel

Cacaobonen worden verbouwd in veel landen rond de evenaar, o.a. in Congo, Ghana, Ivoorkust, Honduras en Indonesië. Er zijn meer dan 30 varieteiten, elk met een eigen smaak. Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces; fermentatie. Hierdoor ontwikkelen de bonen belangrijke smaak- en kleurcomponenten. Na de fermentatie worden de bonen gedroogd en kan de boon verder verwerkt worden. De bonen worden vervolgens geroosterd (gebrand). Hierdoor ontwikkelt de smaak zich nog verder. Na het roosteren worden de bonen gemalen, hierbij ontstaat er een vloeibare donkerbruine stof, de cacaomassa. Deze cacaomassa kan ‘uitgeperst’ worden waarbij cacaoboter (het vloeibare deel) en cacaopoeder (het vaste bestanddeel) ontstaan. Cacaomassa is dus de grondstof voor cacaopoeder, -boter en chocolade.

We hebben al eerder een keer over de cacaoboon en haar gezondheidsvoordelen geschreven, maar hier nog een keer een kleine opsomming.

Zo is cacao rijk aan antioxidanten.
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. De antioxidanten in cacao hebben een positieve invloed op je cholesterol en bieden daarmee bescherming tegen hartproblemen. Cacao beschermt ook tegen diabetes type 2.

Bevat cacao essentiële mineralen.
Deze mineralen zijn nodig voor de stofwisselingsprocessen en een optimaal zuurstofgehalte in het bloed.
We hebben het dan over de mineralen magnesium, koper en ijzer.

Cacao is goed voor je hart en je vaatstelsel.
Het kan je bloeddruk en bloedcirculatie verbeteren.

Cacao bevordert de nachtrust.
Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.

Cacao zorgt voor een goede balans van je bloedsuikerspiegel.
Cacao veroorzaakt geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en bevordert daarmee je energieniveau.

Cacao werkt ontstekingsremmend.
Cacao vermindert ontstekingsreacties in het lichaam.

En zo zijn er nog een aantal voordelen op te noemen die je online allemaal kunt vinden. Conclusie is in ieder geval dat een (warme) kop chocomelk een goede drank is met veel gezondheidsvoordelen en het smaakt ook nog eens fantastisch op elk gewenst moment van de dag met elk weertype.