Verse Walnoten

Vanochtend stond ik op en zag ik ineens een grote papieren tas vol met verse walnoten in de gang staan. Nu had mijn vriendin Immy me laatst weer wat foto’s gestuurd van hun walnoten oogst uit de tuin, toch ben ik daar niet geweest om een tasje te vullen. Hoe komen we er dan aan?

De noten komen uit het zuiden van ons land, uit een boom van een vriend van Eric. De boom had blijkbaar vorig jaar maar 1 walnoot hangen, nu gaf de boom genoeg voor 10 goed gevulde tassen. En wat is er nu lekkerder dan verse (wal) noten? Zalig gewoon. Wij eten de noten graag door een salade of strooien het over een smoothie heen. Met een goede notenkraker bij de hand is het zo gepiept.

Echt iedereen heeft wel iets eetbaars te delen. Zo vers geplukt, geraapt of uit de grond getrokken. Het doet me denken aan vroeger tijden toen ik nog een kind was en we met de familie een eigen tuintje hadden. Daar mochten mijn zus en ik bloemetjes zaaien aan de zijkant en de rest van de tuin stond vol met aardappels, bonen, sla, rabarber, boerenkool en ongetwijfeld nog veel meer wat ik me nu even niet kan herinneren. Zodra we konden liepen we naar de tuin; grote glimlach op onze (toen nog kleine) mond, kaplaarsjes aan, naar de grote regenton gevuld met regenwater en waar onze blauwe bloemen emmertjes al aan de zijkant aan een touwtje klaar hingen om door ons gebruikt te worden. Druk in de weer met de bloemetjes en onze ouders met de groenten konden we daar uren door brengen.

Nu met het plukken van appels en peren en rapen van de noten ben ik dus ineens weer daar, in die goede oude tijd dat we ons eigen eten nog vers van het land haalden.

Wat zijn nu walnoten en waar zijn ze goed voor?

Met walnoot of okkernoot wordt meestal gedoeld op de vrucht van de gewone walnoten- of okkernotenboom (Juglans regia).

De vrucht wordt omgeven door een harde, tweedelige schaal, de dop. Tijdens de groei aan de boom is ze ook nog beschermd door een stevige groene bolster die bij de rijping open barst. De naam walnoot betekent oorspronkelijk vreemde, ofwel niet-Germaanse noot.

Walnoten worden volop gekweekt in landen met een gematigd klimaat. Warme zomers en relatief koude tot milde winters zijn een ideaal klimaat. De walnotenoogst vindt van september tot november plaats. Men kan ze rapen, uit de boom ‘knuppelen’ of plukken met een oogstmachine. Walnoten worden niet vers van de boom gegeten. Na de oogst worden de vruchten een aantal weken gedroogd in een goed geventileerde ruimte of door ze, als het kleine partijen betreft, enige tijd bijvoorbeeld bij de verwarming of oven te drogen. De beschermende gele zaadmantel die bitter smaakt verdroogt en laat los.

Mits goed gedroogd, kunnen de noten maximaal een half jaar in een goed gesloten doos of voorraadpot in de koelkast bewaard worden. Als ze vies gaan smaken, betekent het dat de vetten, die de noten bevatten, gaan oxideren en daarbij giftige stoffen gaan produceren. Ook dan zijn ze niet meer voor consumptie geschikt.

Walnoten bevatten met name de mineralen fosfor, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook zijn ze een bron van vitamine B1, gamma-tocoferol (een vorm van vitamine E) en foliumzuur.

Waar gebruiken wij ze voor?

Bij BitterSweetz vind je de walnoten in verschillende taarten terug. In de bodem van de CitroenLimoen, in de Chocoladetaart en de NotenChocorondjes. Kom je ze snel proeven?