VERSE MUNT

Verse munt, we kennen dit mooie kruid vooral van onze thee; verse munt thee. De laatste tijd vinden we verse munt ook, naast andere kruiden en fruitstukken in flessen en kannen met water. Zo krijgt het water een mooie frisse smaak, een echte dorstlesser. Maar ook in de salads en op broodjes vind je vaak dit heerlijke kruid terug.

Nu is (verse) munt al sinds de Middeleeuwen een van de meest gebruikte kruiden om de geneeskrachtige werking ervan. Ze werd dan ook in elke kruidentuin gevonden.
Men zegt ook wel dat munt is ontstaan uit jaloezie van een godheid: Pluto was de heerser van de onderwereld. De Griekse godin Persephone, de vrouw van de god Pluto had een vriendin. Deze vriendin heette Mintha. Ze waren goede vriendinnen maar Pluto wenste niet dat de twee zoveel samen met elkaar deden. Hij werd zeer boos op deze situatie en veranderde Mintha in een plant.
Een leuk verhaal is het iig wel!

Dat de muntplant als een sterk medicinaal kruid werd en wordt beschouwd is niet vreemd. Alleen de geur al van de muntplant heeft een antibacteriële werking. En hoe sterker de muntgeur van je plant, hoe beter, want de geneeskrachtige werking zit in de geurende essentiële oliën van de plant.
Andere goede werkzaamheden van dit fijne plantje zijn onder andere:

Mondhygiëne
Munt heeft een ontstekingremmende en antibacteriële werking en is ideaal voor het zuiveren van je mond. Het geeft je natuurlijk een frisse adem en zelfs in heel wat tandpasta’s is munt verwerkt.

Spijsvertering
Munt zou door zijn krachtige oliën de oplossing zijn voor spijsverteringsproblemen, maagkrampen, winderigheid en spastische darmen.

Stoombad
De geur van munt heeft een positief effect op je longen en holtes en kan je hoestbuien verzachten.
Een stoombadje met verse munt kan de oplossing zijn tijdens een heftige verkoudheid.

Vermoeidheid
Munt kalmeert het zenuwstelsel en helpt daarnaast tegen slapeloosheid door de aanmaak van serotonine.

Hoofdpijn
Ook voor hoofdpijn zou munt gunstig werken door zijn rustgevend effect.

Dus start je dag met een kop verse munt thee of drink het door de dag heen. Gebruik wat verse blaadjes in je salade of soep en als je daar geen tijd voor hebt, dan kom je maar snel langs om bij ons te genieten van een groot glas verse munt thee.