VEGAN BOEKWEIT PANNENKOEK

Vandaag weer een korte blog over een pannenkoek. Een pannenkoek die tot voor kort nog niet in mijn favorieten-lijstje stond. Boekweit is namelijk iets waar ik erg aan heb moeten wennen.

Een pannenkoek van alleen boekweitmeel en water, wie had gedacht dat dat mogelijk en nog erg lekker zou zijn ook. Ik ben in ieder geval overstag.

Het is glutenvrij en zeer makkelijk te maken. Je kunt er ook nog eens van alles op/in doen om het nog lekkerder te maken, zowel zoet als hartig past perfect.

Wat is boekweit en waar is het goed voor:

Boekweit is een plant uit de duizenknoopfamilie. Het is een eenjarige plant met een holle rechtopgaande, zich meermalen vertakkende, rode stengel. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig en bevinden zich verspreid op de knopen. Het wortelstelsel omvat een zich sterk vertakkende penwortel.

De bloei begint soms al na zes weken, en gaat dan vijfentwintig tot dertig dagen door. De bloemen zijn in langstelige pluimen gegroepeerd, wit tot roze van kleur, en bevatten veel nectar. Voordat de bloei ten einde is zijn er al rijpe vruchten.

Het eetbare zaad zit aan dunne steeltjes die in rijpe toestand makkelijk loslaten. Het heeft een meel- en eiwitrijke inhoud, overeenkomend met die van klaver. In Nederland waren vroeger twee rassen bekend: op de veengronden de Staphorster bruinzwarte boekweit en op de zandgronden de Brabantse grijze boekweit. De huidige rassen produceren minder nectar dan de oude rassen. De vorm van het boekweitzaad komt sterk overeen met die van beukennootjes, al zijn ze beduidend kleiner, ongeveer 6 mm lang. Het zaad kan tot meel worden gemalen, hoewel boekweit beslist geen graan is. Boekweit is een ‘pseudograan’: de zaden, het meel en alle andere afgeleide producten van boekweit bevatten geen gluten.

Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Tegenwoordig wordt het ook geteeld voor de geneeskunde. Het meel van boekweit kan goed worden gemengd met dat van granen, bijvoorbeeld als basis voor pannenkoeken. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel ‘kasja’ en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.

Hoe maak je nu deze pannenkoek zonder ei en melk?

Heel makkelijk, voor een mooie grote pannenkoek die je lekker op kunt rollen gebruik je 2 eetlepels boekweitmeel en dat vul je aan met water totdat het een mooi glad beslag wordt. Je kunt er hier voor kiezen om wat kruiden of specerijen toe te voegen zoals zout, peper, raj el hanout, kerrie of juist iets zoets zoals kaneel of vanille, net wat je lekker vindt. Verwarm wat kokosolie in een platte pan en giet hier het mengsel in. Ik laat het eerst altijd op een hoog vuur staan zodat het mooi dichtschroeit aan de onderkant en goed gaar wordt. Bij het omflippen doe ik het vuur laag en laat de pannenkoek nog even nagaren totdat het helemaal klaar is om te eten.

Waar kun je het mee vullen?

Pak dan een groot bord zodat de pannenkoek er in zijn geheel op past en bestrooi of beleg m dan met waar je op dat moment trek in hebt of in huis hebt.

Te denken valt aan jam, chocoladepasta, pindakaas of en combinatie van deze drie. (Kokosbloesem)suiker, honing, ahornsiroop, fruit. Of ga voor de hartige kant en kies dan lekker voor een sla, wat rauwkost, vis of vlees, mayonaise, olie, mosterd, ketchup. Je kunt het echt zo gek nog niet bedenken of het past er wel op.

Ik ben zelf van de hartige pannenkoeken dus beleg de mijne graag met gedroogde tomaat, rucola, soja creamcheese en komkommer. Peper, zout of specerijen heb ik al in het beslag verwerkt dus is hier niet meer nodig. Een grote pannenkoek rol ik graag op en vul ik met alles wat ik lekker vindt, kleine pannenkoekjes laat ik graag zoals een pannenkoekje er uit ziet op dat moment en bestrooi deze dan met van alles. Maar, zoals gezegd, deze wordt weer opgerold en door midden gesneden in kleine rolletjes. Heerlijk en zeer makkelijk om te eten.