SELDERIJ(SAP)

Selderij sap. Er bestaan veel online blogs en weinig wetenschappelijke onderzoeken naar deze sap. Is het nu gezond of is het nu ongezond.
Zoals als menig blogschrijver stelt, is het vooral iets wat je zelf bepaalt om te nemen/drinken en de voordelen ervan gaat ontdekken. Juist omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat het echt alle voordelen die het beschrijft oplevert, kan er dus ook geen medisch advies aan worden gehangen.
Ook ik raakte er mee bekend door mijn arts die het op zijn beurt weer had gelezen in een boek van Anthony William. Vrienden van mij waren bijna op hetzelfde moment ook gedoken in de boeken van hem en samen vonden we dat dit het proberen waard was (is).
Doordat ik al jaren last heb van mijn darmen (coeliakie, lekkende darm) en dat daardoor mijn lichaam extra hard moet werken om in balans te zijn voelde deze stap goed. Mijn lichaam was verzuurd en dat had vele gevolgen. Selderijsap helpt bij mij om de verzuring in mijn lichaam tegen te gaan door haar alkalische effect. Ideaal voor mijn lichaam dus, een ander kan er weer ander profijt van hebben of zelfs helemaal niets merken. Zoals bekend, ieder lichaam is anders en heeft een andere benadering nodig. Dus kijk wat goed voor jou en jouw lijf werkt.

Maar, selderijsap, een sapcentrifuge had ik al op de zaak staan voor de vers geperste sapjes (appelsap, groente & fruitsap) en heb er toen voor thuis toch ook weer een aangeschaft zodat ik ook thuis kon gaan persen. Na het persen vries ik de sap direct in zodat het vers blijft. De smaak verandert, althans dat vind ik, als je m niet vers drinkt. Invriezen zorgt ervoor dat het juist haar lekker frisse smaak behoudt.
Zoals ik in een eerder blog schreef zien mijn ochtenden er misschien wat anders uit dan anders ivm mijn routines.
Vers (of ingevroren vers) geperste selderijsap drinken is er dus 1 van.
Ik heb een sapcentrifuge en geen slowjuicer. Daar heb ik geen tijd voor dus heb ik om de hoek bij de zaak een stuk kaasdoek gekocht. Na het persen doe ik daar het vruchtvlees in wat is vrijgekomen en dat pers ik goed uit met die doek. Zo krijg ik nog eens extra veel sap los. Een grote stronk (liefst biologisch) geeft een groot theeglas sap. Dat is prima voor een portie.
In het begin moest ik erg aan de smaak wennen, maar naarmate ik dit vaker deed begon ik het zelfs erg lekker te vinden. Vandaar dat ik ook proef als het niet vers geperst of direct na het persen ingevroren is. Dan geeft dat een weeïge smaak en is niet heel fijn om op te drinken.

Wat zit er nu precies in bleekselderij en dus in een selderijsapje?

Bleekselderij bevat Vitamine A, Vitamine C, Vitamine K, foliumzuur, calcium, kalium, natrium, magnesium, fosfor, elektrolyten en kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen. Maar voor het grootste deel (maar liefst 92%) bestaat bleekselderij uit water.

Athony Wiliam zegt dat het sap het darmkanaal alkaliseert omdat het een natuurlijke vorm van natrium (zout) en andere zouten bevat. Deze zouten verwijderen volgens hem gifstoffen en schadelijke bacteriën uit onze darmen. Daarnaast versterkt het sap het maagzuur, zuivert het de bloedbanen en helpt het tegen huidproblemen. Hij zegt ook dat selderij-sap ontstekingsremmend werkt. Het zou ziekteverwekkers verhongeren en ze daarmee vernietigen. Dat zou de kans op het ontstaan van chronische ziekten verminderen. Al met al dus een leuke lijst om te zien of het effect heeft op mijn lichaam.

Ik moet eerijk zeggen dat ik niet heel erg merk of dit voordelen heeft en of het daadwerkelijk oplevert wat ik er van verwacht, maar dat heeft zeker te maken met het gegeven dat een verzuurd lichaam niet direct zichtbaar is en dat daar eerst weer wat bloedtesten voor gedaan moeten worden om te zien of het daadwerkelijk helpt. Een feit is dat ik het een heerlijk verkwikkend drankje vind voor in de ochtend en dat ik altijd van het positieve uit ga en dus ook hierbij; eens zien wat het allemaal oplevert.

Mocht je ook interesse hebben in het verhaal van Anthony William, klik dan op deze link voor meer informatie en kijk zelf wat je er mee doet. Niets moet en alles mag!
https://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice