PANNENKOEKENDAG

Afgelopen vrijdag, 22 maart was het (inter)Nationale Pannenkoekdag
Ik had in mijn agenda donderdag 28 maart staan, maar dat bleek dus even een andere datum te zijn. Geen probleem. Wij maken er nu gewoon een BitterSweetz Pannenkoekendag van op 28 maart.

Wat is nu (inter) Nationale Pannenkoekdag?

Het is begonnen in 2007 toen Tefal en Koopmans de handen in elkaar sloegen en bedachten dat het leuk zou zijn om de opa’s en oma’s eens in het zonnetje te zetten. Basisschoolleerlingen gaan nu elk jaar flink aan de slag om hun lekkerste, uniekste, vetste pannenkoek te bakken en die worden uitgedeeld aan de opa’s en oma’s in de buurt.
Iedere school kan zicht hiervoor aanmelden en dan is deze dag een groot feest voor zowel de bakkers als de eters want zeg nou zelf, een pannenkoek op je bord is toch prachtig!

Sinds ik weer de hulp heb ingeschakeld van Jesse van der Velde om mijn eetgewoontes wat af te wisselen maak ik wat vaker pannenkoekjes in de ochtend. Vanochtend werden dat de kokospannenkoekjes en wat smaakten ze weer lekker. Echt een traktatie na het opstaan.

Wat zit er in (bij mij dan):

 • 2 (bio) eitjes
 • 2 volle theelepels kokosmeel
 • 3 eetlepels kokosmelk
 • 2 eetlepels kokoschips
 • Klein scheutje ahornsiroop

Dit meng ik goed door elkaar en bak 3 pannenkoekjes in een pan met kokosolie. Als ze mooi goud bruin zijn draai ik ze om en laat de andere kant ook nog lekker bijkleuren.
Eenmaal klaar leg ik ze op een bord en maak het mooi door er (bio) wilde blauwe bessen, rode bessen en frambozen, kaneel, kokoschips en een drizzle ahornsioop overheen te strooien. Wat een plaatje he! En het smaakt.. Jammie!!!

Je kunt natuurlijk eindeloos experimenteren met alle meelsoorten en noten die er zijn, zelfs een combinatie is erg lekker. Bij BitterSweetz hebben we 4 verschillende pannenkoeken op de menukaart staan en worden vooral in het weekend veel gegeten. Geen idee waarom dat is, maar blijkbaar heeft men er in het weekend meer behoefte aan.

Deze pannenkoeken worden aangemaakt met een eitje en zijn dus niet vegan.
Als je goed oefent en de juiste ingrediënten gebruikt kun je ze ook zonder ei bakken. Banaan, chiazaad aangelengd met water, lijnzaad aangelengd met water of een eivervanger kun je hier dan gebruiken. Zorg dat je een juiste meelsoort hebt zodat het allemaal goed aan elkaar blijft plakken en je echt een pannenkoek bakt.

Over de hele wereld eet men pannenkoeken. En dan bedoel ik niet dat ze overal de Nederlandse pannenkoeken eten, maar ieder land heeft zo zijn/haar eigen versie wat het beste bij de keuken en het land past. Zo hebben de fransen hun crêpes; een flinterdunne pannenkoek die je voordat je ze gaat eten dubbel vouwt.  Volgens Julia Child kun je ze het beste maken met de volgende ingrediënten:

  • 120 ml koud water
  • 120 ml koude melk
  • 90 gram bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter om te bakken

Laat het beslag het liefst een uurtje staan en bak ze daarna een voor een in een goede bakpan. Hier maak je 12 echte crêpes van die je allemaal kunt beleggen naar keuze. Kristal suiker, poedersuiker, aardbeien, Nutella, alles is mogelijk.

Aan de andere kant van de wereld, in Vietnam heten de pannenkoeken bánh kếp. Meestal worden ze hartig belegd maar wellicht zijn ze ook lekker met een klodder chocoladepasta.
Gebruik voor de bánh kếp het volgende:

 • 300 gram rijstbloem
 • 375 ml kokoswater
 • 375 ml water
 • 1 tl kurkuma

En zo zijn er nog veel eigen soorten te vinden. Kijk maar eens op 24kitchen.nl. Zij hebben een hele pagina vol staan met pannenkoeken van over de wereld. Of check flavorflav.com. Zij hebben hun 14 lekkerste pannenkoeken op een rij gezet. En dan heb je natuurlijk nog culy.nl. Ook daar vind je genoeg info over de wereldse pannenkoek.

Wij gaan iig weer op zoek naar een nieuw recept voor de pannenkoek voor morgen.