HOW TO: KONINGSDAG VIEREN MET EEN ALLERGIE 

Het is bijna zover: Koningsdag staat nagenoeg voor de deur en je kunt al bijna niet meer om alle oranje items heen. Wanneer je denkt aan Koningsdag, denk je waarschijnlijk al snel aan kraampjes, terrasjes en festivals – heel gezellig, maar ook best lastig als je te kampen hebt met een allergie. Gelukkig hebben wij wat basistips voor je waarmee je volop kunt genieten tijdens Koningsdag, ook met een allergie! Lees je mee? 

 

Bring your own

Het is misschien een open deur, maar wanneer je een allergie hebt, weet jij zelf als geen ander wat je wel en wat je niet kunt eten/drinken. Wanneer je een hele dag op pad gaat, kun je dan ook vaak het beste goede voorbereidingen treffen en je tas volstoppen met lekkere hapjes en wat te drinken waarvan jij zeker weet dat je er geen klachten van gaat ondervinden. Zo hoef je niet te twijfelen over of je iets wel of niet kunt eten/drinken en kun je (zo goed als) klachtenvrij de dag doorkomen. Nu snappen we best dat je niet altijd zin hebt om zelf een overlevingspakket mee te nemen en ook niet overal kun je zomaar je eigen eten meenemen. Daarom hebben we ook nog wat tips voor als je toch buiten de deur wilt/moet eten.

Be prepared!

De sleutel tot succes wanneer je kampt met allergieën en toch buiten de deur wilt eten, is goede voorbereiding. Ga je een dagje naar een andere stad? Neem dan een paar dagen van tevoren even de tijd om het internet af te speuren naar zaakjes waar jij wél terecht kunt. Zo heb je in het centrum van Den Haag bijvoorbeeld glutenvrij bier bij de Oude Mol en de Hoppzak en kun je glutenvrije bagels en soja lattes krijgen bij de Bagels and Beans, die standaard geopend is op Koningsdag. Ook zullen er vast in iedere stad genoeg leuke tentjes en lunchrooms geopend zijn waar jij met jouw dieetwensen gewoon terecht kunt voor iets lekkers.

Ga je naar een festival? Dan is het helaas altijd zo dat je geen eigen consumpties mee naar binnen mag nemen. Gelukkig zijn de meeste festivals tegenwoordig heel goed ingespeeld op verschillende dieetwensen en vind je er steeds vaker food trucks met ‘gezondere’ snacks die glutenvrij, vegetarisch of vegan zijn. Zo vind je altijd wel een truck met glutenvrij brood, nachos, verse sapjes en smoothies, zoete aardappelfriet en allerlei ander lekkers. Ook de Oriëntaalse keuken, zoals de Thai of Vietnamees, leent zich vaak uitstekend voor als je met allergieën kampt. Genoeg keuze dus! En – ook niet geheel onbelangrijk – je kunt ook gewoon heerlijk aan de wijntjes, hoe fijn is dat?!

Last but not least willen we je graag meegeven dat het op dagen zoals Koningsdag vooral letten is op de extra’s die bij gerechtjes komen kijken. Natuurlijk kun je best een vegan/glutenvrije burger eten, maar vraag bijvoorbeeld of je deze ook zonder saus kunt krijgen. Sauzen geven niet altijd weg waar ze precies van zijn gemaakt en vormen dus een groter risico op het krijgen van klachten. Ook zitten ze vaak bomvol toegevoegde suikers! Je veiligste optie is om bij een zaakje wat gespecialiseerd is in gezonde, veganistische en suikervrije foods even na te vragen wat zij precies in hun sauzen gebruiken. Zij zullen je hier sowieso alles over kunnen vertellen, zodat je zeker weet dat je de beste keuze voor jezelf maakt. Het enige wat je dan nog hoeft te doen? Volop genieten!