KOKOSWATER, SAP VAN DE KOKOSNOOT

Kokoswater, minder vaak kokossap, is de heldere vloeistof in kokosnoten.  Het is het sap van de kokosboom, dat vooral in de jonge kokosnoot in overvloed aanwezig is. Er wordt vaker gekozen voor de jonge kokosnoot in plaats van de wat oudere kokosnoot om daar de sap van te nemen. Verse kokosnoten worden geplukt als ze nog groen zijn.

Er zijn veel verschillende merken op de markt en allemaal hebben ze een eigen smaak. De een wat zoeter dan de ander. Bij BitterSweetz begonnen we met Obrigado, een heerlijke verse kokoswater uit Brazilië Dit kokoswater is 100% puur en bevat geen conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. En ook geen toegevoegd vet en/of suikers. Zij produceren het op een duurzame manier op hun eigen ‘farm’ in Bahia. Daar winnen ze niet alleen kokoswater maar dragen ze ook echt zorg voor de palmbomen en de regio. Zo investeren ze ook een deel van hun omzet in de cultuur en het onderwijs in de regio van hun farm.

Helaas voor ons stopte Obrigado met het leveren van kleine oplages waardoor we het niet meer konden bestellen. We gingen op zoek naar een ander merk en onze frisdrank leverancier (Quench Drinks) bracht ons diverse soorten kokoswater om uit te proberen. Allemaal verantwoord, lekker en 100% puur.

We kwamen na een smaak test, onder vrienden en vaste gasten, uit bij Fountain of Youth. Het enige nadeel is dat het erg grote blikken zijn van 520 ml. Dat zijn 2 grote volle glazen. Toch hebben we hier voor gekozen want het was gewoon echt het lekkerste. Een heerlijk en puur kokossap met een van nature zoete smaak dat verwerkt en verpakt wordt door kleine boeren op de plantage in Thailand (aldus de website van superfood.nl). Het is gemaakt van zoete kokosnoten uit het zuiden van Thailand die op duurzame en eerlijke manier zijn verbouwd, zonder gebruik te maken van kunstmest of pesticiden. Het kokoswater is direct na de oogst van de kokosnoten op de plantage gefilterd, gepasteuriseerd en verpakt in een tin-plaat blik, zodat er verder geen toevoegingen nodig zijn om het kokoswater te conserveren. Een super goede vervanger voor de Obrigado vonden wij. En ook al zijn de blikken groot, lekker gekoeld drinken is het zo leeg.

En is het drinken van kokoswater nou gezond?

Ja, zolang het echt 100% puur kokoswater is dan wel. Kokoswater zit niet alleen boordevol vezels, maar bevat ook allerlei belangrijke voedingsstoffen waaronder electrolythen, kalium, magnesium en vitamine C.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kokoswater op meerdere vlakken een positieve werking kan hebben voor je hart. Zo kan kokoswater je cholesterolgehalte en bloeddruk helpen verlagen waarbij het risico op bloedpropjes in belangrijke slagaders wordt verkleint.

Meer dan 90% van kokoswater is ook gewoon water. Daardoor bevat het sap ook weinig vet en weinig calorieën waardoor het een goede dorstlesser is voor iedereen die wat op wil letten met eten en drinken en suikerhoudende drankjes wil laten staan maar toch zin heeft in iets zoets.

En ten slotte is kokoswater een uitstekend product om te drinken als je last hebt van een droge of geïrriteerde huid. Niet voor niets bevatten zo veel verzorgingsproducten en crèmes kokosolie of andere producten van deze boom! Kokoswater hydrateert je lichaam niet alleen, het zorgt er ook nog eens voor dat je gifstoffen makkelijker af kunt voeren, waardoor je huid daar niet mee belast raakt.

Gebruik in BitterSweetz en privé 

Bij BitterSweetz kun je de blikken van 520 ml kopen en opdrinken, is het toch teveel, dan kun je ons altijd om een penflesje vragen zodat het mee genomen kan worden om op een later tijdstip opgedronken te worden. We gebruiken deze heerlijke frisse drank ook in onze smoothies. We lengen het fruit aan met een flinke scheut koude kokoswater en doen alles in de blender. Zo krijgt je smoothie een nog mooiere smaak.

Thuis drink ik geregeld een blik leeg, of alleen of ik deel m. En als ik even door mijn blikken heen ben, dan haal ik toch een alternatief (minder lekker, eerlijk is eerlijk) bij de supermarkt om de dorst op een gezonde manier te lessen. Ijs en ijskoud mag het van mij zijn, dan vind ik het echt op z’n lekkerst.