KOKOSOLIE OF KOKOSVET

Wat is kokosolie of kokosvet?

Kokosolie is een tropische olie, die wordt verkregen door persen of extractie van “kopra”, het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot. In het kort kunnen we zeggen dat de kokosnoten verzameld en opengebroken worden en ‘het vlees’ in de kokosnoot vervolgens in de zon te drogen wordt gelegd.
Om de olie uit ‘het vlees’ te halen, wordt het vlees op een lage temperatuur verhit totdat de olie eruit komt lopen. Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C en is daarom in ons klimaat meestal gestold, en dus een vet. In tropische gebieden heeft het meestal een vloeibare consistentie, een olie. Geraffineerde en geharde kokosolie heeft een smeltpunt van 30 tot 37 °C.

Zo’n twee derde tot driekwart van het droge gedeelte van het kokosvlees bestaat uit kokosolie/vet. Kokosolie bevat van alle vetten en oliën de meeste verzadigde vetzuren en is daardoor de meest stabiele soort. Deze vetzuren hebben een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Laurinezuur doet van alle verzadigde vetten het cholesterolgehalte het meest stijgen. De veronderstelde risico’s aangaande hart- en vaatziekten die dit met zich meebrengen hebben ertoe geleid dat onder andere de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de FDA (Food and Drug Administration) en het Nederlands Voedingscentrum de consumptie van kokosolie afraden. Bovendien beweren sommige voedingsdeskundigen en gebruikers van kokosolie dat laurinezuur antibacteriële en vetafdrijvende eigenschappen heeft. Tot op heden is er echter geen grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat deze claims ondersteunt en zijn er slechts persoonlijke, individuele getuigenissen die de beweringen staven.

Jasper Alblas is wat meer gedoken in de kokosolie en hoe (on)gezond het nu echt is. Op zijn site kun je dan ook de bevindingen lezen die hij heeft gevonden. Heel kort kunnen we stellen dat verzadigd vet (in kokosolie) niet ongezond is.

Is kokosolie dan ook echt gezond?

Ja, dat is het zeker*. Hier een aantal redenen waarom.

  • Het Laurinezuur in kokosolie doodt schadelijke bacteriën, virussen en schimmels en werkt ontstekingsremmend.
  • De middellange keten vetzuren in kokosolie nemen je hongergevoel weg en zorgen dat je automatisch minder calorieën consumeert.
  • Kokosolie helpt je buikvet verbranden.
  • De vetzuren in kokosolie verbeteren de brein-functie voor Alzheimer patiënten – en vermoedelijk voor niet-Alzheimer patiënten.

Kokosolie kan je tevens helpen met afvallen. En zoals je hierboven dus al gezien hebt, is het verzadigde vet in kokosolie ook geen probleem.

We kunnen er niet omheen, kokosolie is gezond. Let er wel altijd op dat je goede kwaliteit kokosolie koopt.
Kokosolie is een erg populair product aan het worden en dat gaat meestal gepaard met het verschijnen van nieuwe merken op de markt. Deze merken betreden de markt over het algemeen om zoveel mogelijk winst te maken. Ze proberen de olie zo goedkoop mogelijk te produceren en dat is niet altijd goed voor je gezondheid.
Let daarom goed op dat de kokosolie die je koopt zo natuurlijk mogelijk en van goede kwaliteit is.
Gebruik altijd eerste persing (of extra-vergine) kokosolie en vermijd gehydrogeneerde (of anders bewerkte) kokosolie.

En zoals met alles: hoe gezond het ook is, gebruik ook kokosolie in redelijke mate.
Want te veel van iets is nooit goed en als we het met z’n allen heel veel gaan gebruiken, heeft dit weer een te grote invloed op ons ecologische systeem.

Dan nog wat laatste leuke weetjes:

Kokosolie moet niet worden verward met kokosmelk of kokoswater. Kokosmelk is een melkwitte vloeistof, bereid uit het geraspte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokoswater is het troebele vocht in het binnenste van de noot.

Kokosolie heeft een factor 5-10 SPF en kan daardoor als zonnebrandcrème gebruikt worden. De lage beschermingsfactor dicteert wel dat je het regelmatig opnieuw moet aanbrengen.

Zelf gebruik ik de kokosolie voor heel veel verschillende doeleinden. Ik bak er in, ik bak er mee, ik haal mijn make up ermee af en smeer me ermee in als dag/nachtcreme en als ik de zon in ga dan is dat mijn zonnebrand. Oftewel, alles wat je ermee kunt doen doe ik er mee.

Bij BitterSweetz gebruiken we dit heerlijke goedje vooral om mee te bakken en in te bakken.