KATWIJKSE POSTELEIN

Gister was ik bij vrienden langs die in Katwijk wonen.

We hebben het samen vaak over eetgedrag, voedsel, versheid, veganistisch eten, duurzaamheid, bewustwording van wat je in je mond stopt en ga zo maar door. Er is altijd wel iets te bedenken waar we het over kunnen hebben.

Nu was ik dus bij hen en zouden we de duinen in gaan om verse producten te plukken zoals in dit geval winter postelein. Ik zag er erg naar uit, had mijn goede schoenen aangetrokken en ging op weg naar Katwijk. Het weer had echter andere plannen en dus zijn we niet gegaan. Gelukkig zijn mijn vrienden afgelopen weekend wel geweest en hebben mij verteld hoe mooi alles er bij staat, wat een schat aan eetbare natuur er is en dat wij er zelf nog zo weinig van weten; wat kun je wel/niet eten? Ze lieten me de vers geplukte postelein zien (natuurlijk niet al te veel want dat mag helemaal niet) en vervolgens hebben we dit gebruikt tijdens het avondeten. Wat smaakte dat lekker en wat zag het er mooi uit! De boeken over wildplukken, planten en kruiden als medicijn kwamen op tafel en we hebben heerlijk alles doorgebladerd en afgesproken dat ik de volgende keer wel echt zelf mee ga en niet alleen maar kom genieten van het lekkere eten.

Wat is nu precies Postelein en wat kun je er allemaal mee doen?

Postelein is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie. De soort komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname en in Europa in Griekenland en ook wel in Nederland gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten.

Postelein wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit ’s morgens slechts enkele uren.

Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. Postelein is een echte zomergroente en is over het algemeen verkrijgbaar van mei tot en met september. Het is ook een vrij tere groente die tegenwoordig bij de meeste supermarkten om vroegtijdig inslinken te voorkomen voorverpakt wordt in plastic bakken van 400 of 500 gram met een plastic omhulsel in plaats van dat de klant zelf de groente uit een grote bak zelf afweegt.

Postelein bevat van de bladgroenten de meeste omega 3-vetzuren.