HET IS WEER LENTE

Vandaag is de lente weer begonnen! Wat een geluk op deze Internationale Dag van het Geluk.

De zon schijnt, de lentegeur hangt weer in de lucht en sijpelt heerlijk mijn neusgaten in. De vrolijke kleuren van de typisch lente bloemen stralen in het landschap en elk park. Ik word altijd zo enorm blij van de lente; het nieuwe begin van het jaar, de bloemen bloeien, de lammetjes, kuikentjes en andere lieve dieren worden geboren, de zon zorgt ervoor dat de dag weer langer licht blijft en het lijkt alsof iedereen net een stukje vrolijker wordt. Weg uit die winterslaap en zeg maar hallo tegen de hele wereld, klaar voor nieuwe uitdagingen.

Wat betekent nu precies ‘de lente is begonnen’?

Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. Vaak wordt gezegd dat de lente begint op 21 maart maar tot 2101 begint de astronomische lente op 20 maart of zelfs al op 19 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart. Dag en nacht duren op de eerste lentedag overal ter wereld even lang. In ons land duurt de dag waarop de lente begint ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Deze verschillen zijn het gevolg van de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon. Deze tijdstippen hebben betrekking op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon door breking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is.

Als de luchttemperatuur direct en alleen op de zon zou reageren, zou 21 juni (de langste dag) de warmste moeten zijn. Die dag zou dan midden in de zomer moeten vallen. In werkelijkheid loopt de temperatuur langzamer op. Dat komt door de invloed van oceanen en zeeën. De opwarming van zeewater door de zon gaat langzamer dan de opwarming van land. Een deel van de warmte wordt meteen teruggegeven aan de lucht. Een ander deel van de warmte komt in diepere aard- en oceaanlagen terecht. Die diepere lagen in de oceaan geven hun opgeslagen warmte langzaam af aan de lucht.

Aan de kust begint het warmere seizoen later dan in het binnenland. Dit komt door de invloed van het nog koude water van de Noordzee en overheersende aanvoer van lucht vanaf zee. Als de seizoensindeling alleen zou afhangen van de temperatuur, dan blijkt dat de lente in Zuid-Limburg gemiddeld al op 9 maart begint en op Terschelling pas op 23 maart.

De lente wordt veelal geassocieerd met vruchtbaarheid en voedselproductie. In Europa worden in de lente de eenjarige voedselgewassen gezaaid. Door de effecten van de lente op de natuur wordt de lente vanouds gevierd met vruchtbaarheidssymbolen. Restanten hiervan zijn te zien in symbolen als de meiboom, de paashaas en zijn eieren, en de stok met het haantje bovenaan tijdens Palmpasen.

Voor mij betekent de lente dat ik het liefst de hele dag buiten ben met mijn gezicht in de zon en neus in de lucht om zoveel mogelijk ‘verse’ zuurstof te inhaleren. Mijn benen schreeuwen dat ze zonder panty willen rondlopen en mijn voeten juichen bij de gedachte dat ze binnenkort uit de dichte schoenen kunnen. Op mijn vrije dagen ga ik dan ook meestal in mijn hoofd de terrassen van Den Haag langs om te bedenken waar ik graag wil zitten; vol in het voorjaarszonnetje, lekkere (verse gember) thee en een fijne plek om te kunnen zitten om een boek te lezen. Er zijn een aantal terrassen waar ik dan naartoe fiets of loop om daar neer te ploffen en te genieten van de mooie lente dag. Zo zit ik graag bij Madeleine op het Valkenbosplein, bij Op de Hoek in de Vlierboomstraat, Cafe Works in Voorburg en dan natuurlijk de strandtenten die vanaf half maart weer geopend zijn. Zolang ze maar zon vangen.

Op de dagen dat we met BitterSweetz open zijn, zit ik op een van de terrasstoelen voor de deur in het zonnetje. De warmte blijft hangen in de straat omdat de panden zo hoog zijn, dus het is een heerijk plekje om te zitten, een thee te drinken, een boek te lezen maar vooral ook om gewoon voor je uit te staren en alle voorbijgangers gedag te zeggen en een glimlach op ieders gezicht te toveren. Want we zijn tenslotte met z’n allen ontwaakt uit de winterslaap. Mocht je nu net zin hebben in dat ene plekje voor de deur en je ziet dat ik er al zit. Gewoon aangeven dat ik die lekkere koffie of thee voor je mag maken en ik sta met liefde de voorverwarmde stoel aan je af. Zolang er maar genoten wordt van de lente zon ben ik al heel blij.