DE APPELS IN GROOTMOEDERS APPELTAART MAAR DAN ANDERS..

De appeltaart, de bekendste taart die al volgens eeuwenoud recept wordt gebakken. Hier en daar een aanpassing, maar de basis blijft hetzelfde; gemaakt met erg veel liefde.
In elk cafe of restaurant staat het wel op de kaart; met of zonder slagroom, warm of koud, mogelijkheden genoeg.
Bij BitterSweetz doen we sowieso alles net iets anders. We houden rekening met veel (di)eetwensen en daarom zijn al onze taarten glutenvrij, geraffineerde suikervrij en vegan. Zo kunnen wij een grote doelgroep bereiken en blij maken met al ons lekkers.
Onze appeltaart is een taart zonder noten zodat ook mensen met een noten allergie deze heerlijke versnapering kunnen eten.
De appeltaart is bij ons een van de favorieten. Het komt zelfs voor dat we net een taart hebben gebakken en dat deze binnen het uur alweer op is zodat we een nieuwe kunnen bakken. Regelmatig worden we gebeld midden op de dag of we een stuk appeltaart opzij kunnen zetten voor degenen die belt zodat hij/zij dit einde dag (na zijn/haar werk) op kan komen halen. Dat doen we graag en we blijven ook graag wat langer als degenen niet voor 17:00 kan komen. Of juist als ze iemand voor openingstijd wil komen, dan openen wij graag de deuren voor die persoon (als wij het van tevoren weten want anders zijn we misschien wel boodschappen aan het doen) om zo al het lekkers mee te geven. We doen er ook niet lullig over als we praktisch langs iemands huis fietsen op weg naar ons eigen huis, om dan de taart(en) even langs te brengen. Anders hebben we altijd de bezorgers van Deliveroo die graag onze producten bij iedereen thuis of op werk langs brengen zodat noch wij noch jullie de deur uit hoeven. Hoe makkelijk is dat!

Ingrediënten van onze appeltaart:
Maar, genoeg over wat er allemaal mogelijk is om onder andere deze lekkere appeltaart bij jou op je gebaksbordje te krijgen. Hier volgt de ingrediënten lijst van onze appeltaart zodat je zelf kunt gaan experimenteren met bakken:

Appels
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en rassen appels. Er worden zelfs met verschillende appelrassen telkens weer nieuwe soorten appels gemaakt. Er zijn wereldwijd ruim 7.000 verschillende rassen bekend. Kies voor de appeltaart de soort appels die je zelf lekker vindt; zoet, zuur, zoet-zuur of gebruik verschillende soorten door elkaar voor een extra smaak explosie.

Zoete appels, wat zijn dat?

Zoete appels hebben een zoete smaak. Hoe logisch is dat. Deze appel is een heerlijk tussendoortje en kan goed verwerkt worden in een frisse salade.

Enkele zoete bekende appels die je ongetwijfeld kent zijn de Cox, de Royal Gala, de Fuji en de Braeburn.

Zoetzure appels, wat zij dat?

Een perfecte mix qua smaak is de zoetzure appel. Ze kunnen zowel voor de zoete als de hartige gerechten worden gebruikt door hun gecombineerde smaak. Zoetzure appels ideaal zijn voor het maken van appelsap en appelmoes.

Enkele zoetzure appels die je ongetwijfeld kent zijn de Elstar, de Golden Delicious, de Jonagold, de Kanzi.

Zure appels, wat zijn dat?

Zure appels hebben een groene kleur en staan lijnrecht tegenover de zoete appels qua smaak. Deze appels hebben als kenmerk dat ze lekker stevig zijn en veel smaak afgeven.

Enkele zure appels die je ongetwijfeld kent zijn de Goudreinet, de Granny Smith, de Pink Lady, de Junami.

De appels die wij bij BitterSweetz gebruiken verschillen nogal eens. Zo zijn wij zelf fan van de Goudreinet:
De Goudreinet heeft verschillende namen. Zo heet de appel oorspronkelijk Schone van Boskoop, maar ze wordt ook vaak goudreinette genoemd. De appels hebben doorgaans een gele en rode kleur, wat als ‘doffe’ kleur wordt ervaren. De kleur van de appel is onder andere afhankelijk van de ondergrond rondom de boom. Door de droge en ruwe schil is de appel niet erg populair als handappel. Doordat de appel zijn smaak en structuur behoudt is deze uitermate geschikt als ingrediënt voor appeltaart of appelmoes.
Kopen wij in ieder geval altijd de Jonagold:
De Jonagold appel is een andere zeer bekende appel. In België is het de meest gegeten appel, maar ook in Nederland is de appel erg populair. De appel dankt haar naam aan de combinatie van de rassen Golden Delicious en Jonathan. De Jonagold is geelgroen van kleur en heeft een rode blos.
Maar ook de Elstar wordt veel gebruikt:
De Elstar is misschien wel de bekendste appel, die letterlijk en figuurlijk van eigen bodem komt. De Elstar is een geelgroene appel met een felrode blos. De Elstar ontstond in Elst en geestelijke vader is Arie Schaap. Daardoor ontstond de naam ‘Elstarie’, zoals de appel in eerste instantie heette. Later is dit ingekort naar Elstar.

Arrowroot
Arrowroot is een grote overblijvende plant van de Maranta familie en wordt gevonden in de regenwouden. Het is tevens de naam van het makkelijk verteerbare zetmeel uit de wortelstokken.
De wortelstokken worden een jaar na het planten geoogst. Ze bevatten ongeveer 23% zetmeel. Ze worden eerst gewassen en daarna ontdaan van de papierachtige schil. Ze worden daarna opnieuw gewassen, gedroogd en tot pulp vermalen. De melkachtige vloeistof die zo wordt verkregen wordt gefilterd zodat een poeder van zetmeel wordt gewonnen. Dit poeder staat in de handel bekend als “arrowroot” en wordt vaak gebruikt door mensen met een bepaald dieet als bestanddeel van cakes, puddings, bouillons, etc. We zullen later nog wel een keer een blog schrijven over Arrowroot.

Kaneel
Kaneel is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel en de cassia of kassie. Cassia is wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia, waar soms wat gemalen ceylonkaneel aan is toegevoegd. We zullen later nog wel een keer dieper ingaan op de heilzame werking van kaneel.

Kokosolie
Kokosolie is een tropische olie, die wordt verkregen door persen of extractie van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm. Zo’n twee derde tot driekwart van het droge gedeelte van het kokosvlees bestaat uit kokosolie/vet. Kokosolie bevat van alle vetten en oliën de meeste verzadigde vetzuren en is daardoor de meest stabiele soort.
Een extra leuk feitje naast het gebruik in de keuken, kokosolie heeft een factor 5-10 SPF en kan daardoor als zonnebrandcrème gebruikt worden. De lage beschermingsfactor dicteert wel dat je het regelmatig opnieuw moet aanbrengen.

Rijstmeel
Rijstmeel is een bloemvorm van fijngemalen rijst. Het is anders dan rijstzetmeel, dat meestal wordt geproduceerd door rijst in loog te weken. Rijstmeel is een veel voorkomend alternatief voor tarwemeel en perfect voor in onze glutenvrije keuken.

Rijststroop
Rijststroop is een van de vervangers van geraffineerde suikers. Bij de productie van rijststroop blijven de natuurlijke eigenschappen van rijst zoveel mogelijk bewaard en de orginaliteit van het product gegarandeerd. Heerlijk zoet en mild van smaak.

Rozijnen
Een rozijn is niets meer dan een gedroogde druif. Je hebt dus witte en rode rozijnen.

Sinaasappel
De sinaasappel is de vrucht van de sinaasappelboom die tot het geslacht citrus behoort. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Sinaasappels worden gepeld gegeten of geperst tot sinaasappelsap. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees: de bloedsinaasappels. De schil wordt als smaakmaker gebruikt voor onder andere gebak (voor smaak en decoratie).

Zout
Zout is het meest bekend als smaakmiddel en smaakversterker in de keuken, bij het koken. Zout geeft een zoute smaak aan voedsel, bij gewenning aan toegevoegd zout smaken bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees zonder zout vrij flauw.

Nu je alle ingrediënten zo op een rijtje hebt kun je lekker aan de slag in eigen keuken. Maak het naar eigen inzicht en smaak en kom tussendoor gewoon nog lekker even proeven bij BitterSweetz hoe de taart bij ons smaakt. Heerlijk in de zomer, lente, winter en herfst en heerlijk bij een kop koffie, glas thee, mok warme chocomelk, flesje limonade en perfect om in een take away doosje mee te nemen naar huis voor op een later tijdstip of als vergelijking materiaal.