GLUTENVRIJ KERSTRECEPT: TEMPEH WELLINGTON

Het is bijna tijd voor kerst! Wanneer je kampt met een glutenallergie is het natuurlijk een stuk makkelijker om thuis kerst te vieren, zodat je bij ieder gerecht zeker weet dat je geen gluten binnen krijgt. Maar een lekker glutenvrij recept vinden dat ook nog eens kerstig is, is een behoorlijke uitdaging. Dus speurden wij het net voor je af naar inspiratie voor een lekker en uniek kerstrecept waar je ook nog eens zorgeloos van kunt genieten als je glutenvrij eet. We kwamen op de website Lisa goes Vegan een recept voor Seitan Wellington tegen (uit het Man.Eat.Plant. kookboek) en vonden dit zo’n bijzondere dat we besloten deze dusdanig aan te passen dat hij helemaal glutenvrij is. Wij presenteren: Tempeh Wellington!

Je hebt vast wel eens van Beef Wellington gehoord: een met deeg omhuld vleesgerecht met een feestelijke uitstraling. Nu kun je natuurlijk Beef Wellington glutenvrij maken door het gewone bladerdeeg simpelweg te vervangen door glutenvrij bladerdeeg, maar als je ook geen vlees eet – of gewoon eens iets anders wilt proberen – is deze Tempeh Wellington een heerlijk alternatief.

Wat heb je nodig? (voor 4-6 personen)
Tempeh Wellington
– olie om in te bakken
– 400 gram champignons
– peper en zout
– 600 gram tempeh
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– snufje nootmuskaat
– 3 el olijfolie
– 3 el (lichte) glutenvrije sojasaus/tamari
– 6 el rijstmeel/maïsmeel
– 6 el glutenvrije broodkruimels
– 1 rol glutenvrij bladerdeeg (+- 270 gram)
– 3 el sesamzaad

Rodewijnjus
– 50 gram (plantaardige) bakboter
– 2 sjalotjes
– 2 el rijstmeel/maïsmeel
– 200 ml rode wijn
– 200 ml groentebouillon
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl Tamarisaus
– handje gedroogde champignons
– een paar takjes verse salie

Zo maak je het:
Tempeh Wellington
1. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de champignons met wat peper en zout. Laat het vocht verdampen en bak de champignons tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een bord en zet ze opzij.
2. Pureer de tempeh samen met de ui, knoflook, nootmuskaat, peper, olijfolie, sojasaus, meel en de broodkruimels. Proef even of hij al op smaak is en voeg er eventueel nog wat peper en zout aan toe. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celsius.
3. Rol het bladerdeeg uit en verdeel de champignons erover. Verspreid de vulling in een baan aan het uiteinde van het deeg en rol het deel strak op. Vouw de uiteinden dicht, bestrijk het deeg licht met wat water en rol het door het sesamzaad. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegrol erop. Bak de deegrol ongeveer 45 minuten in de oven, totdat het deeg goudbruin is geworden.

Rodewijnjus
Verhit de bakboter in een sauspan en fruit de sjalotjes tot ze bruin worden. Voeg het meel toe en bak eventjes mee. Doe de rode wijn en groentebouillon erbij en roer goed door. Voeg vervolgens de knoflook, Tamari, gedroogde paddenstoelen en salie toe en breng de jus aan de kook. Haal vervolgens de takjes salie uit de jus en pureer hem tot hij glad is.
Tover nu je mooiste (kerst)servies uit de kast en serveer de Tempeh Wellington met de rodewijnjus. Natuurlijk kun je er ook nog allerlei heerlijke bijgerechten bij serveren, zoals verschillende soorten groenten en wat friet/aardappeltjes. Dat klinkt ons als (kerst)muziek in de oren…. Hele fijne en smakelijke feestdagen gewenst!