GLUTENVRIJ BROOD EN REIZEN

Glutenvrij brood, de meesten hebben er inmiddels wel van gehoord en hebben er een mening over. Waar we een aantal jaar geleden nog de keuze hadden uit glutenvrij brood of niet, zijn er nu best wel veel verschillende merken en soorten op de markt gekomen. Te denken valt aan afbakbrood(jes), witbrood, bruinbrood, donkerbruin brood, broodmeel om nog zelf te bakken.
Voor BitterSweetz heb ik heel veel uitgeprobeerd, heb ik menig online winkel leeg gekocht, de opslag van de Ekoplaza vol gebouwd met ‘mijn’ pakken broodmeel totdat het niet meer leverbaar was. Tevens heb ik geprobeerd verschillende deals te sluiten met leveranciers om een bepaald merk broodmeel te kunnen kopenen maar konden ze niet aan mijn vraag voldoen. Inmiddels hebben we weer een ander fijn meel gevonden om ’s morgens zelf het brood te bakken.
Makkelijk was het niet; we willen dat het voor iedereen lekker is dus weer alle soorten gekocht en brood gebakken. Gekeken wat voor ons haalbaar is qua tijd en werkzaamheden en nu dus het heerlijke brood waar zelfs mensen die gewoon gluten mogen eten van smikkelen.
Ikzelf ben niet zo’n brood eter, maar sinds BitterSweetz eet ik het weer zo af en toe. Je hebt bij ons de keuze uit verschillende boterhammen, dus voor ieder wat wils.
Of je nu vegan wilt eten, of vegetarisch, wel vis geen vlees, wel vlees geen vis, het kan allemaal. Zie ons menu op de menu pagina.

Brood, wie is er niet groot mee geworden?
Van kleins af aan krijgen we (meestal dan) brood voorgeschoteld. Voor mensen met coeliakie of gluten sensitiviteit is dit natuurlijk helemaal niet handig (en dan zeg ik het nog netjes). Wij worden er behoorlijk tot ernstig ziek van en dat varieert per persoon weer of het meteen voelbaar is, of het een paar uur, een paar dagen of zelfs een paar weken duurt. Iedereen heeft een andere reactie, maar het gegeven dat we er ziek van worden is een feit.
Nederland is een ‘brood-eet-cultuur’ wat betekent dat elk ontbijt en elke lunch gebaseerd is op het eten van boterhammen met diverse soorten beleg. Dan lopen wij al snel tegen een aandachtspunt aan, want wat eten wij dan?
Een dagje uit en ergens lunchen bijvoorbeeld. Nu gaat dat makkelijker dan voorheen, maar vraag iemand met coeliakie wat er in haar/zijn tas zit bij een dagje uit en je vindt er bijna een hele glutenvrije supermarkt in. Want ja, je weet nooit of er iets geschikts te eten is. Dus gaan we goed voorbereid op pad.
Rijstwafels, noten, eigen brood en beleg, fruit, groenten, gewoon van elke voedselgroep is er wat te vinden zodat we altijd iets kunnen eten.

Heb je een treinreis en heb je ineens trek? Waar menig persoon een lekker broodje op het station kan kopen lopen wij vaak doelloos met knorrende maag rond als ons eigen proviand al is opgegeten na een dagje uit. Gelukkig is er fruit en zijn er enkele glutenvrije repen te koop voor wat energie voor de ergste trek.

Dan hebben we ook nog het reizen per vliegtuig. Inmiddels zijn er heel veel soorten maaltijden waar je uit kunt kiezen, dat maakt het een stuk makkelijker. Echter zijn ze er nog niet klaar voor om deze maaltijden te combineren. Ik zal hieronder een anekdote uit mijn recente leven beschrijven. Ter info en ter verhaal.
Dat heb ik nu zelf tot twee keer toe mee gemaakt. Ik had een vakantie geboekt via TUI en bij het boeken kom je uit op de maaltijden. Daar ga je dan. Kiezen uit 2 (in mijn geval zelfs 3 kwaden). Ga ik voor alleen glutenvrij, of kies ik voor lactosevrij, of voor vegetarisch? Ik besloot contact op te nemen om mijn situatie te bespreken; ik mag geen gluten en lactose eten, daar word ik ziek van en tevens eet ik geen vlees. Kunnen we voor mij een uitzondering maken zodat ik zowel glutenvrij als lactosevrij en vleesvrij kan eten?
Dat was moeilijk en mij werd herhaaldelijk gezegd dat ik moet kiezen. Hoezo kiezen? Moet ik kiezen tussen de twee allergieën waar ik ziek van wordt? Bedenken waar ik het minste last van heb en daar dus maar op inzetten? Wat met al die maaltijd keuzes? Daar moet toch gewoon een combinatie van gemaakt kunnen worden? OK, na lang over en weer gemaild, gechat en gebeld te hebben was het antwoord dat ze een uitzondering voor me zouden maken. 3 dagen voor vertrek kon ik nogmaals contact opnemen zodat het echt naar de catering gestuurd zou worden en alles goed zou komen. Blij als een klein kind nam ik contact op en het hele gesprek begon van voor af aan; je kunt maar 1 maaltijd optie kiezen.. Ik besloot de hele mailwisseling erbij te doen waarin staat dat het geregeld zou worden en hoopte op een positief antwoord. Het duurde en bij de 3e medewerker die reageerde kwam een excuses en natuurlijk gaan we het regelen.
Aan boord zat ik vol verwachting te wachten op mijn lunch en diner. Daar ging het al mis. De mensen achter me hadden ook glutenvrij en dan hield in dat er helaas voor mij niets meer was. Wat? Dit is toch afgesproken en ingekocht? Zoveel mensen die zich melden en dan toch ook zoveel x het aantal lunches?
Nee dus. Ik kreeg een lunch waar ik niets mee kon.
Ze gingen achter kijken en hadden misschien toch nog iets! Een glutenvrij broodje met boter en kaas! Of een gewoon broodje met glutenvrij beleg.. Tsja, daar stond ik dan met mijn gecombineerde dieet.. ‘Waarschijnlijk is er iets mis gegaan en hebben de buren uw eten gekregen’ werd mij gezegd. Ik kon natuurlijk niets met wat werd aangeboden en besloot in mijn reistas te kijken wat ik kon eten. Hopelijk gaat het diner beter…
Het diner; ja hoor, glutenvrij eten! Jippie! Tot ik het bakje open doe en daar een groot stuk vlees zie liggen.. Gaan we weer dacht ik. ‘Nee, er is iets anders voor u, dit is het’. OK dacht ik weer. Ik eet om het vlees heen (je moet toch wat) dus at ik een droog aardappeltje en een plakje tomaat en komkommer voor diner.
Aangekomen op de vakantie bestemming heb ik meteen contact opgenomen met TUI en ze vonden het erg jammer voor mij, Marja, we kunnen natuurlijk iets beloven (?) Dat was precies wat ze eerder juist wel hadden gedaan! Goed, voor de terugreis gingen ze het weer proberen.. heeft het nog zin om hier over te beginnen?
Het verhaal is nml precies hetzelfde als de heenreis alleen was het antwoord nu dat ze niet kunnen weten welke keuken de maaltijden maakt en of er wel producten zijn die ze kunnen leveren. Het land waar ik was is een visland, een rijstland en een groente land. Ik zie meteen een heerijk glutenvrije, lactose vrije maaltijd voor me met deze ingrediënten, maar dat schijnen anderen niet zo te zien.

Zoals je kunt lezen valt er nog heel veel te behalen en kunnen wij slechts als ambassadeurs optreden om duidelijk te maken dat wij ook graag reizen, op vakantie gaan en niet extra bij willen betalen omdat we een extra tas met eigen eten mee moeten nemen.
Ik blijf het proberen hoor, want eens zal het me lukken! Daar ben ik van overtuigd. En op vakantie gaan is zo fijn dat ik ook dat gewoon blijf doen!

Hebben jullie nog soortgelijke verhalen? Of misschien nog wel wat extra tips? Laat het ons weten, dat vinden we leuk!