Elstar appeltjes van Helma en Martin

Naar aanleiding van mijn vorige blog over de appels van Immy kreeg ik een aantal reacties binnen van diverse mensen om ook bij hen de appels uit de bomen te komen plukken. Wat ontzettend leuk dat een blog van mijn hand dit teweeg heeft gebracht.

Natuurlijk ga ik daarop in, want zoals ik eerder schreef vind ik het zo leuk om te doen; lekker bezig zijn in de buitenlucht en toch een rustgevend gevoel ervaren.

We hebben afgesproken in Nootdorp. Bij Helma en Martin. 

Zij hebben heerlijke Elstar appels in de boom in de voortuin maar kunnen ze helaas zelf niet eten ivm een allergie. Nu kunnen ze de vogels en de kleine diertjes voorzien van appels,  maar zeiden ze, dit is een super goed doel! Appels voor de appeltaart en appelsap bij BitterSweetz. Helma en Martin komen als sinds het eerste moment bij BitterSweetz over de vloer dus ze weten aan wie ze het geven. Op een zondagmiddag in de zaak is alles beklonken. We zouden nog even de agenda’s checken en dan staat er een plukdate. Ik vroeg Eric of hij mee wil en dat wil hij. Gezellig samen plukken en ook nog eens extra handig want Eric is nogal lang. En jullie weten allemaal wel welk getal ik op de meetlat aantik. Wat betekent dat ik bij de onderste appels in de boom kan en die op de grond zijn gevallen.

De appels van Immy hebben het heel goed gehad bij ons in de zaak. En wat hebben we er van genoten. Een 30tal appels hebben we aan de bewoners van het werk van Eric gegeven om er appelmoes van te maken. Zo hadden deze lieve oude dementerenden ook nog eens een leuke activiteit en een heerlijk potje appelmoes. Win-win. De laatste exemplaren liggen er nog om gebruikt te worden voor de taart en /of appelsap. Zodra deze op zijn gaan we de Elstars van gister gebruiken.

We hebben lekker vroeg afgesproken op mijn vrije dag zodat we rustig de tijd hebben. Het weerbericht gecheckt; regen. Dus met kaplaarzen en een regenjas aan wagen Eric en ik ons in de auto richting appelboom. We hebben er zin en zelfs met mijn duizeligheid hebben goede energie. We parkeren de auto en lopen het laatste stukje naar hun huis.

Eenmaal aangekomen staat Helma ons al op te wachten met een kopje thee. Vanaf de bank heb je zicht op de mooie appelbomen in de voortuin. De roodgebloste Elstars roepen ons al. Met 3 grote tassen en twee trappen gaan we richting de boom en staan even stil bij het moois en de heerlijke geur en kleur. Wat boffen we toch met de natuur. Helma en Eric klimmen op de trap voor de hoog hangende appels, ik pluk de laaghangende en voorzie Helma en Eric van tassen. Dit is perfect teamwork.

          

We zijn snel klaar, de kleintjes die nog niet los wilden komen hebben we laten hangen om te zien of ze nog gaan groeien. De andere hebben we met regen, modder en soms de bladeren er nog aan meegenomen, op naar hun nieuwe bestemming!

Wat zijn Elstars:

De Elstar is een appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. Er zijn echter zeer veel kleurmutanten van helderrood tot donkerrood. De smaak heeft een karakteristiek aroma. Het vruchtvlees is roomwit en sappig. Elstar kan wel in het appelgebak, maar houdt veel vocht vast. Dit kan gecompenseerd worden door middel van gedroogde vruchten. Ook is deze appel geschikt voor appelmoes of appelsap

Het ras is rond 1955 ontstaan uit een kruising van Golden Delicious met Ingrid Marie door Arie Schaap onder leiding van veredelaar Tijs Visser. Tussen 1957 en 1965 stonden de proefbomen op het land van agrariër Tijssen in Elst. In 1959 en 1960 werden de selecties uit de eerste vruchten gemaakt. Tussen 1960 en 1962 groeiden bomen van de geselecteerde vruchten op welke in 1963 en 1964 vruchten droegen. Tussen 1965 en 1970 spitsten de selecties zich toe op het uiteindelijke resultaat.

De eerste tijd werd de appel enkel met nummer IVT 5544-240 aangeduid, maar twee jaar na het overlijden van Schaap werd er een commerciële naam voor bedacht. Men zocht het daarbij in een samentrekking van de naam van zijn woonplaats Elst en zijn voornaamVia ‘Elstarie’ werd het uiteindelijk ‘Elstar’. In 1975 kreeg de appelsoort officieel haar naam bij de introductie en de start van de kwekersrechtelijke bescherming van het rasIn 2006 bestond 45 procent (4321 ha) van het in Nederland aanwezige appelareaal (9562 ha) uit Elstar. In Nederland behoort Elstar tot de door de consument hoogst gewaardeerde appelsoorten. Ook het vruchtsap en de moes worden veel verkocht.

Elstar kan geplukt worden vanaf de tweede week van september tot eind september en is tot eind augustus goed bewaarbaar. Tegenwoordig komen Elstar appels ook veel later op de markt.