DE CITROEN

De citroen

Elke ochtend begin ik met een vast ritueel; Ik word wakker, ga naar de keuken, was een (bio) citroen, rasp de schil van de citroen, pers een halve citroen uit, doe dit in een groot theeglas, vul dit met lauwwarm water en drink dit op. Vervolgens pers ik de andere helft van de citroen en doe het sap in een flesje om mee te nemen naar werk zodat ik in de middag ook weer een glas kan drinken. De citroenrasp gebruik ik als extra boost voor mijn dagelijkse smoothie.

De citroen, we kennen haar allemaal. Jaren geleden kreeg ik van mijn arts te horen dat ik basisch moest gaan eten om de verzuring in mijn lijf aan te pakken. Een van de basis producten was de citroen; geperst en gemengd met een groot glas lauwwarm water, geperst en gemengd met baking soda en water, geperst als dressing voor salades, stukjes citroen voor in het water, in de thee, door de salades. Alle mogelijke manieren bedacht ik om een (stuk van de)citroen binnen te krijgen. Ik miste het zelfs als ik een keer dacht geen citroen over mijn salade te druppelen maar appelazijn te nemen. Het geeft een heel andere smaak.

Of als ik na werk ineens trek had in een ‘spaatje rood’ dan maakte ik dat door wat baking soda in een groot glas te doen, daar het sap van de citroen bij te voegen en vervolgens aan te vullen met water. Een heerlijke gezonde dorstlesser met een bubbel!

De citroen in niet alleen goed voor mijn lichaam omdat het basisch is, maar in alle delen van deze vrucht zitten belangrijke voedingsstoffen in de vorm van vitamines, antioxidanten en fytonutriënten. De schil wordt vaak gebruikt in oliën en parfums. Het geeft een frisse geur en door het inademen van citroenolie kun je zelfs iets rustiger worden in drukke en stressvolle tijden mocht je dat nodig hebben. De citroen zelf heeft een anti bacteriële en anti virale werking en gaat diverse ziektes tegen. Ze helpt onder andere om vrije radicalen sneller uit het lichaam te voeren.

Dus mocht zich een griepje aandienen, dan helpt het om een aantal glazen lauw warm water met geperste citroensap te drinken. Je zult zien dat je je in mum van tijd beter voelt. Net als de avocado heb ik altijd citroenen thuis liggen; op de fruitschaal en in de vriezer in luchtdichte zakjes zodat ik altijd een vers exemplaar tot mijn beschikking heb.

Ik ben benieuwd of jullie dit ook allemaal doen of gaan doen. Bij mij hoort de citroen in ieder geval bij mijn dag.‘Een dag geen citroen is een dag niet geleefd.’