Cruesli, Granola, Geroosterde noten, Glutenvrij

Cruesli, we kochten dat vroeger altijd kant en klaar in een pak in de supermarkt. Meestal het goedkoopste van het goedkoopste zonder te kijken wat er allemaal in zit. Dat was gewoon zo, en we dachten dat het gezond eten was. Lekker zoet, want ook dat was standaard. ‘S morgens bij het ontbijt en ’s avonds bij je toetje stond het pak op tafel om rijkelijk over de yoghurt of vla (ook zo iets!) gestrooid te worden. Tot je er achter komt dat je geen gluten en suiker kunt eten, dan ga je ineens opletten wat er allemaal in de pakken zit. En dan zie je tot je grote verbazing dat een standaard pak cruesli best veel ingrediënten bevat die niet erg gezond zijn.

Een pak glutenvrije cruesli kopen is meteen 4 x zo duur vergeleken met de huismerken van diverse supermarkten en dat vind ik zelf niet echt een optie. Dus werd het eten van cruesli van de lijst gehaald. Tijdens een van mijn banen voor BitterSweetz sprak ik met een collega en hij had een bakje huisgemaakte cruesli (door zijn vrouw gemaakt) mee. Dat zag er lekker uit en was ook nog eens glutenvrij, lactose vrij en geraffineerde suiker vrij! Hij liet het mij proeven en ik was meteen verkocht. Een super uitkomst dus voor mij. Ik heb direct naar het recept gevraagd en jemig de pemig, was is het makkelijk om te maken!

Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven, want dat doe ik nu eenmaal altijd en eeuwig. Net iets anders, het blijft er in.
Dus, met eigen ingrediënten en verhoudingen ben ik gaan experimenteren en uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij dit recept:

  • verschillende noten, klein gesneden
  • gepofte quinoa of gepofte rijst
  • chia zaad
  • hennepzaad
  • kokosbloesemsuiker
  • water (om alles goed mee te mengen)
  • in de oven (hete lucht) op 150 graden voor 25 minuten
  • daarna af laten koelen en als helemaal afgekoeld in een glazen pot doen!
  • Je kunt het nog aanvullen met boekweit, haver, kokos, zaden en pitten als je wilt. Maak er iets van waar je je vingers bij af likt

Je kunt de cruesli gewoon zo los eten uit je hand, of in de yoghurt doen, in de melk, over je taart strooien of zoals wij doen bij BitterSweetz; strooien over de ChocoKoffieCrunch of serveren bij de Açai bowl. Zalig is het. Lekker krokant en toch verantwoord. Althans als je het kunt weerstaan om niet direct de hele lading in een keer op te eten.
Het zou fijn zijn als we overal, in elke lunch tentje, deze heerlijke cruesli kunnen bestellen. Zonder dat we na hoeven te denken wat er allemaal in zit. Dan zou ik zelf elke vrije dag buiten de deur ontbijten met verse cruesli en een lekker glas gember thee.