Chai Thee

Alle losse thee kopen wij bij Kali Tengah in de Weimarstraat. Voordat ik de zaak begon ben ik bij ze op bezoek geweest en had een thee lijstje gemaakt van alle thee die ik in BitterSweetz wilde gaan verkopen. Ik presenteerde dit aan Marnix van Kali Tengah en hij zei meteen dat het een leuk lijstje was, maar dat dat niet de manier is van thee inkopen voor de zaak. Alles moet door jezelf geproefd worden anders weet je niet wat je verkoopt. Dat klinkt ook logisch natuurlijk en ik had een mooi lijstje opgesteld aan de hand van de leuke thee namen die ik zag. Ging dat dus even wat anders dan gedacht. Ik nam plaats aan de tafel en daar gingen we. Thee voor thee proeven en uiteraard ook al mijn op nama gekozen theetjes. Ik bleek een soort zelfde lijn te hebben gekozen, dat is net niet handig, dus liet ik me adviseren door Marnix, de echte theekenner.

Ik geloof dat ik daar wel 2 uur heb gezeten, alle tijd werd genomen om tot een juiste keuze te komen.  En wat hebben we een heerlijke thee staan, al zeg ik het zelf. Een van de thee is Chai thee. Perfect om het hele jaar door te drinken maar een extra warmte in de natte herfst en koude winter maanden.

Chai thee, chai tea, chai, çay, in sommige landen betekent het woord chai alleen al thee. Dat kan soms verwarrend overkomen omdat wij hier al snel de associatie leggen met dat heerlijk geurende warme goedje; Indiase warme kruiden thee.

Wat is Chai Thee?

Chai thee is een zoete en kruidige thee bekend om zijn geurige aroma. Chai thee wordt gemaakt van een combinatie van zwarte thee, gember en andere specerijen. De meest populaire specerijen zijn kardemom, kaneel, venkel, zwarte peper en kruidnagel, hoewel steranijs, korianderzaad en peperkorrels een andere geliefde optie zijn.

In tegenstelling tot gewone thee die wordt gebrouwen met water, wordt chai thee traditioneel gebrouwen met behulp van zowel warm water als warme melk en naar keuze suiker of een ander zoetmiddel.

Waar komt het vandaan?

Chai thee kent zijn oorsprong in India. Iedere regio heeft zijn eigen chai, met een specifiek mengsel van kruiden en specerijen. De basis van chai thee is zwarte thee en melk. In India drinken ze geen thee met melk, maar melk met thee. De chai latte, zoals we chai thee van melk hier kennen, is daar het standaard drankje dat overal en altijd wordt gedronken. De kruiden worden in de melk meegekookt. Wij laten je zien hoe je zelf chai thee maakt, die je met water, maar natuurlijk ook met melk of amandelmelk kunt drinken. Ik vind deze chai melange superlekker in een kop heet water.

Hoe wordt het gemaakt?

Er is geen vast chaimengsel voor de Indiase thee. Er is wel een aantal vaste ingrediënten: sterke zwarte thee, zoetmiddel, melk naar keuze, kruiden, de meest gebruikelijke zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, peper, maar naar inspiratie kunnen ook andere kruiden toegevoegd worden.

een voorbeeld recept:

 • 1 stokje kaneel
 • 2 theelepels gembergedroogd
 • 10 korrels zwarte peper
 • 1 theelepel kardemom
 • 2 theelepels zwarte theelos
 • 2 kruidnagels
 • 1 steranijs

Zo maak je het

 • hak de kaneel en de steranijs met een mes in kleine stukjes
 • kneus de peperkorrels, de kardemom en de kruidnagel in een vijzel
 • snijd de gember fijn en voeg met de rest van de ingredienten samen in een bakje dat je goed kunt afsluiten
 • doe 1 theelepel van de chai thee melange in een thee-ei of theezakje en laat 10 minuten trekken in heet, gekookt water
 • bewaar de chai thee op een droge plek

Is Chai Thee gezond?

Omdat er in veel verschillende kruiden en specerijen in Chai thee zitten is deze thee zeker gezond (en vooral ook lekker) om te drinken.

Zo kan het onder andere helpen de gezondheid van het hart te verbeteren: Chai thee bevat kaneel en zwarte thee, die beide kunnen helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Er zijn echter onderzoeken nodig die de effecten van chai-thee rechtstreeks onderzoeken.

Chai Thee kan de bloedsuikerspiegel verbeteren: De kaneel en gember die in chai thee worden aangetroffen kunnen de insulinegevoeligheid verhogen en de bloedsuikerspiegel verlagen. Het is echter het beste om de gezoete winkel gekochte variëteiten te vermijden.

Het kan misselijkheid verminderen en de spijsvertering verbeteren: De chai thee-ingrediënten gember, zwarte peper, kaneel en kruidnagel kunnen misselijkheid helpen verminderen, bacteriële infecties voorkomen en een goede spijsvertering ondersteunen.

Nu ben ik zelf een theeleut en een groot theeglas Chai Thee op z’n tijd vind ik heerlijk. Veel vrienden en kennissen van mij ergeren zich aan mijn gewoonte om een theezakje meerdere keren te gebruiken of de hele dag in mijn glas te laten hangen. Ik ben dol op deze manier van thee drinken, zelfs als ze al koud is geworden en bij de Chai Thee vind ik zelf de smaak nog beter tot zijn recht komen als het zakje voor de tweede keer gebruikt wordt. Mij zul je dus altijd zien met ene reeds gebruikt theezakje.

De Chai Thee die wij serveren is of de gewone Chai, de kruiden en specerijen in een theezakje opgegoten met water. Tevens kun je voor de Chai Latte gaan, dan vervangen de het water door melk naar keuze. Beide opties heerlijk om te drinken.