Bacchi koffie

koffie en koffiebonen, bijna ieder huishouden heeft ze wel in de kast staan.
De een heeft een super deluxe cupjes apparaat, de ander een percolator en sommigen zweren bij een kop ouderwetse filterkoffie of zelfs oploskoffie.
Voor ieder wat wils; er zijn namelijk erg veel verschillende smaken en brandingen.

wat is koffie precies?

Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant (Coffea) die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd. Koffie wordt in veel culturen gedronken. De drank is, voor wat betreft de smaak, bitter en licht zuur. Koffie wordt ook wel als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs.

Koffie bevat het stimulerende en verslavende middel cafeïne. De meeste soorten in het geslacht Coffea komen van nature voor in tropisch Afrika en op de eilanden in de Indische Oceaan. Ze vinden hun oorsprong in Ethiopië, Jemen en Soedan.

De koffieboon is een belangrijk exportproduct van landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Koffieplanten worden vooral gecultiveerd op plantages in tropische landen, voor export naar landen met een gematigd klimaat. Samen met kennis van de drank verspreidde de plant zich vanaf de 15e eeuw uit tropisch Afrika naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Sinds de 19e eeuw bevinden de belangrijkste producenten en exporteurs van koffiebonen zich in de tropische gebieden van Zuid- en Centraal-Amerika, Afrika en Azië. De meest geteelde soorten zijn Coffea arabica (arabica) en C. canephora (robusta).

Hoe wordt de koffieboon nu koffie?

Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd maar botanisch gezien is dit niet juist. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon wordt daarom koffieboon genoemd.

De zaden hebben zo’n acht maanden nodig voordat ze rijp genoeg zijn om geplukt te worden. In die acht maanden verkleuren ze van groen naar rood.

Hierna volgt een stap die het natte proces wordt genoemd. De zaden worden in een bassin met water gedaan. De onrijpe zaden blijven drijven en de rijpe zinken. Wanneer de onrijpe zaden eruit geschept zijn, moet bij de rijpe zaden het vruchtvlees verwijderd worden. Dit wordt gedaan door de zaden onder water door een rooster te persen. Het overige vruchtvlees laat men vervolgens fermenteren, wat een à twee dagen duurt. Daarna worden de pitten machinaal geborsteld tot ze schoon zijn van vruchtvlees.

Daarop volgt het droge proces. De vrijgekomen koffiebonen worden gedroogd in de zon, op een vloer of op een tafel. De bonen moeten om de paar uur omgeroerd worden. Dit is een delicaat proces, aangezien de bonen ook niet té droog mogen worden. Soms worden speciale ovens gebruikt om de bonen te drogen. Oorspronkelijk werd het natte proces overgeslagen en werden de bonen met vruchtvlees en al gedroogd; dit gebeurt ook nu soms nog wel.

Als de bonen gedroogd zijn, worden ze nogmaals geborsteld om de laatste ongewenste laagjes eraf te krijgen. Daarna worden ze gesorteerd op verschillende kwaliteitscriteria en vervolgens “gemelangeerd” (gemengd). Door het mengen van verschillende selecties tracht men een smaak te krijgen die door de jaren heen constant is.

Hierna volgt het koffiebranden. De bonen worden, met een beetje olie, in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen. Tijdens het roosteren ontstaan zo’n zevenhonderd verschillende chemische stoffen. Een deel van de gebrande bonen wordt gemalen, vacuüm verpakt, en geleverd aan winkels. Een ander deel wordt ongemalen verkocht.

Een speciale manier om koffie te bewerken is het aan zeelucht blootstellen van de nog ongebrande bonen; dit wordt de zogenaamde monsooned coffee. Door de tropische zeelucht worden de bonen minder zuur. Toen de koffie in Europa geïntroduceerd werd, was dit een vast onderdeel van het proces. De koffie moest immers vanuit Jemen helemaal om Afrika heen vervoerd worden. Toen het Suezkanaal geopend werd, viel dit proces weg. Bepaalde koffiesoorten worden echter nog steeds in open pakhuizen aan de kust blootgesteld aan zeelucht.

Cafeïne vrije koffie 

Sommige mensen verkiezen cafeïnevrije koffie, om wel de smaak van koffie maar niet de effecten van de cafeïne te ervaren.

Cafeïne kan op verschillende manieren uit koffiebonen geëxtraheerd worden. Bijvoorbeeld door de toepassing van eigenschappen van kooldioxide bij een bepaalde temperatuur en druk (hyperkritische vloeistofextractie). Bij de chemische methode wordt er stoom bij de koffie gebracht waardoor de koffie poreuzer wordt. Daarna wordt dichloormethaan of ethylacetaat langs de koffie geleid. De cafeïne gaat dan mee met het extractiemiddel. Vervolgens worden de koffiebonen gespoeld met water waardoor het chemische middel uit de koffie wordt gehaald. Tot slot worden de koffiebonen gedroogd. Daarna moet nog worden geanalyseerd of de gehaltes extractiemiddel en cafeïne in de koffieboon aan de daarvoor gestelde maxima voldoen.

Strikt genomen moet worden gesproken van cafeïne-arme koffie, omdat het niet mogelijk is om echt alle cafeïne uit de boon te halen; er blijft altijd een minieme hoeveelheid achter. Het resterende gehalte cafeïne in cafeïnevrije koffie mag wettelijk niet meer dan 0,1% bedragen, berekend als percentage van de droge stof. Dit komt neer op maximaal 1 milligram cafeïne per gram gebruikte (droge) koffie.

Koffie soorten

Als je tegenwoordig zin hebt in een bakkie koffie kom je een niet meer mee weg door te zeggen dat je een kopje koffie wilt. De vraag is standaard wat voor koffie?

Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten koffie te bestellen. Te denken valt aan een zwarte koffie, een espresso een dubbele espresso, een americano, een cappuccino, een koffie verkeerd, een flat white, een latte macchiato, een espresso macchiato en ga zo maar door.

Heb je net de koffie naar keuze besteld dan komen de volgende vragen; wil je dat met volle melk, soya melk, amandelmelk, kokosmelk, havermelk…. keuzes keuzes keuzes. Wel erg leuk omdat je zo echt een koffie op maat krijgt en zo kun je ook nog eend wisselen op de dag zodat je altijd weer iets anders hebt.

Latte Art

Er zijn heel veel echte koffiesmakers, barristas. Zij kunnen de mooiste creaties van een kopje koffie maken. Er worden zelfs wereld wijd wedstrijden georganiseerd wie de mooiste latte art kan maken.

Nu hebben wij bij BitterSweetz ook een keer een latte art workshop gevolgd, dat was ter afsluiting van het stage jaar van Francina en Noah. Wij hebben daar vooral de kunst kunnen afkijken en een poging kunnen wagen tot een hartje in het schuim. Laat ik het zo zeggen, we hebben Art gemaakt. Of het een hartje was valt te bezien, maar kunst was het zeker!

Wij zijn bij ons dan ook niet gericht op het maken van de mooiste kunstwerkjes op je kopje koffie. Nog beter gezegd, wij doen dit helemaal niet. We zetten lekkere koffie, Bacchi koffie, en dat is het.

Bacchi koffie

Mooie bonen, lekker pittig en toch zacht. Precies zoals ik de koffie zelf altijd wilde hebben. Daar heb ik op geselecteerd. Ik kwam dit merk tegen toen ik nog voor het Nederlands Film Festival in Utrecht werkte. Na elk ochtend een flinke treinreis te hebben gemaakt was ik daarna altijd op zoek naar een echt lekker kopje koffie. We zaten met ons kantoor direct boven de Douwe Egberts winkel maar dat vond en vind ik echt geen lekkere koffie. Dus liep ik een rondje en zo kwam ik uit bij een heel leuk zaakje om de hoek: de Koekfabriek. Ze schonken Bacchi koffie en dat vond ik meteen erg lekker. Ik vroeg degene achterdek kassa naar het merk en contact persoon en daarna ben ik ze gaan bellen voor een afspraak. Na een bezoekje bij hun bedrijf in Amersfoort was het beklonken. Ik ging hun koffie schenken in BitterSweetz. Toentertijd nog als het eerste koffietentje in den Haag.  Tot op de dag van vandaag ben ik erg blij met deze keuze. En mensen lopen er graag een blokje voor om om de koffie te drinken, zelfs zonder de Latte Art.