Appels en peren uit de Gemeentelijke Fruitboomgaard De Uithof

Volgens mij hebben we een nieuwe trend gezet; appels (en in dit geval ook peren) plukken uit de bomen van vrienden, kennissen, gasten van BitterSweetz en nu ook uit de Gemeentelijke Fruitboomgaard De Uithof te Den Haag.

We hebben de smaak in ieder geval te pakken en zijn dan ook maar wat blij dat dit kan.

Vorige week zondag was het zo ver, de jaarlijkse pluk van appels en peren uit de Fruitboomgaard De Uithof. De melding kwam voorbij op Facebook, heb me meteen aangemeld want natuurlijk wilde ik hier naartoe. De info heb ik meteen gedeeld met mijn lief en ook hij was meteen laaiend enthousiast. Niet nadenkend dat het plukken op zondag van 11:00 – 12:00 zou zijn. En dat is natuurlijk een tijdstip waarop ik zelf in de zaak werk en taarten aan het bakken ben van de appels van Helma en Martin. De link naar Eric gestuurd en hem gevraagd of hij alleen wilde gaan en ook namens mij wilde genieten.

Natuurlijk wilde hij dat en zo geschiedde. Met 2 stevige tassen in de hand stapte hij in de auto richting De Uithof. Aangezien hij nog niet zo lang in Den Haag woont heeft de ‘TomTom’ hem gebracht waar hij moest zijn. Nog voor de zekerheid aan een voorbijlopende dame gevraagd waar zich precies de Fruitboomgaard bevindt zodat hij het evenement niet zou missen. Bij aankomst stond er al een rij en Eric sluit er netjes achter aan. Eenmaal bij de entree bleek hij een toegangskaartje nodig te hebben en die had hij niet, dat had ik niet doorgestuurd. Met de sprankel in zijn ogen en tassen in zijn hand stond Eric ietwat beteuterd aan de poort. Met de boomgaard in zicht maar geen fysiek entreebewijs mocht hij niet naar binnen. Achter zich kijkend naar de rij mensen die wel een ticket hadden nam hij zijn verlies. Dat zag de kaart controleur ook en wie weet heeft zijn Brabantse accent nog wat geholpen, maar hij mocht toch naar binnen. ‘U bent nu helemaal hiernaartoe gekomen, kom maar verder’.

Zo blij als een klein kind volgde hij, met een uitschuifbare stok met opvangnetje in de hand, de groep mensen die ook op het plukken af was gekomen. Of zoals hij zelf schreef:’ de vele nog kleine kinderen dartelen als jonge lammeren tussen de bruine schapen door allen op zoek naar die ene grote, kleurrijke, geurige appel of peer’.

Een boomgaard en de wel 50 appel- en perenbomen stonden al op ze te wachten om hun mooie rijpe vruchten af te geven. Sommige appels en peren waren al vergeven aan de wespen en bijen die hier heerlijk van aan het eten waren. Na een klein uur hield Eric het voor gezien. De twee tassen waren vol genoeg en zwaar! Met 7,4 kilo aan appels en 12,7 kilo aan peren vertrok hij richting auto om ze even thuis te stallen totdat ik ze mee kan nemen naar de zaak. De appels hebben al een functie, de peren nog niet. Hebben jullie een lekker idee?

Mocht je een recept weten wat binnen BitterSweetz past, laat me dat dan weten, dan bakken we dat en noemen we de taart naar jou! Hoe leuk is dat?!