(VERSE) GEMBER THEE

Verse Gember is een specerij wat je altijd bij mij zult vinden. Het is mijn medicijn voor alles en niet alleen dat, ik vind het ook nog eens heerlijk in heet water, als thee en dan liefst nog zo sterk mogelijk.

De hele dag door drink ik dit heerlijke goedje. Of het nu -10 of +40 graden is, vraag me wat ik wil drinken en dit is het antwoord. Het liefst geraspt zodat de werkzame stofjes goed vrij komen en de smaak lekker scherp is. Maar in schijven vind ik ook prima, dan ga ik lekker zelf te keer met een lepel om zoveel mogelijk smaak te verkrijgen. Doe er naar eigen inzicht een schijf citroen of sinaasappel bij of doe zoals we bij BitterSweetz doen; verse munt, verse (geraspte)gember en een kaneelstokje samen in een groot glas met heet water. Zalig en erg gezond!

Wat is nu gember en waar is het allemaal goed voor

Gember is een wortelknol van de gemberplant; een plant die alleen in gecultiveerde staat voorkomt. De gemberplant maakt deel uit van dezelfde plantenfamilie als geelwortel en kardemom. De oude Grieken waren al lang geleden op de hoogte van de indrukwekkende werking van gember.

In de middeleeuwen was gember een kostbaar specerij dat zeevaarders meebrachten uit het Verre Oosten. Monniken in kloosters ervoeren als eersten de heilzame werking van gember.

De belangrijkste bestanddelen van de gember zijn gingerol en shogaol, welke voor de pittige, hete smaak zorgen. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop. Je kunt alle soorten overal voor gebruiken, zowel voor de zoete als de hartige gerechten. De Aziatische keuken gebruikt bijna altijd een vorm van gember voor de smaak en voor de gezondheidsvoordelen.

Zo wordt gember vaak voorgeschreven tegen reisziekte en alle vormen misselijkheid. Te denken valt aan zeeziek, wagenziek, misselijk bij zwangerschap, rond de menstruatie en zelfs na of tijdens een chemokuur.

En volgens de Arabische folklore is gember zelfs goed om het geheugen te verbeteren. Het wordt dan ook van oudsher gebruikt voor de verbetering van de hersenfuncties. Een extract van gember blijkt in een onderzoek een positief effect te hebben op zowel aandacht en cognitieve functies.

In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een oppepper van gember waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen gaat en het opgeblazen gevoel afneemt.

Daarnaast zou gember pijnstillend werken. Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat. Het heeft een zuiverende, reinigende werking op het lymfestelsel en dit stelsel zorgt er weer voor dat de schadelijke, giftige stoffen uit het lichaam worden gedreven.

Gember wordt vaak een superfood genoemd en dat klopt ook wel zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Gember heeft veel gezondheidsvoordelen en is daarnaast ook nog eens een erg goede smaakmaker voor diverse baksels (zoet en hartig). Het bevat veel anti oxidanten wat de weerstand ondersteunt en het verouderingsproces vertraagt. Er zit veel kalium, koper, vitamine B6, calcium, magnesium en mangaan in. Tevens is het rijk aan enzymen wat er weer voor zorgt dat voedingsstoffen goed worden opgenomen.

Dus, kom gezellig langs bij ons om samen met mij die lekkere verse gember thee te drinken. Of als je  of als je het wat voorzichtiger aan wil doen met de gember de Kurkuma Latte waar we de gember in poedervorm in gebruiken. Samen met een stukje worteltaart (ook voorzien van verse gember) is je dag compleet. Geen zin in een warme drank, onze verse groente en fruitsappen worden geperst met een flink stuk verse gember! Zo zie je, voor ieder wat wils.

Een kleine note: teveel, ook van dit fantastische specerij, kan een verkeerde uitwerking hebben. Te denken valt aan het slikken van o.a. bloedverdunners, gember verdunt het bloed, dus is het niet raadzaam om dan (veel) gember te nemen. Als je merkt dat je er meer last van krijgt dan dat je de gezondheidsvoordelen voelt, laat de gember dan staan.