DE BASILICUMPLANT

Wie kent het niet, de geur van verse basilicum. Je loopt ergens binnen en je ruikt het. Het brengt je meteen naar Mediterraanse landen, naar een vers bord zelfgemaakte pasta, naar een heerlijk moment in de warme zon met een broodje met huisgemaakte pesto en een goed glas wijn, naar een chocolade dessert met een vers blaadje basilicum bovenop, een mooie tomatensoep afgemaakt met een blaadje basilicum.. En zo zijn er nog zoveel recepten te bedenken met dit heerlijke verse kruid.

Hoe kennen wij de basilicumplant?

In supermarkten en groentewinkels vind je meestal de Groene basilicum (Genovese). Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroen basilicum, Thaise basilicum en Griekse basilicum.
Rode basilicum is paars van kleur en heeft een sterke, warme en toch frisse smaak. Het kan worden gebruikt in salades, vruchtenjam, sauzen en thee met fruitsmaak.
Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.
Griekse basilicum is een basilicumsoort met zeer fijne bladeren en een goede basilicum smaak. Deze mini basilicum groeit van alle basilicumsoorten het best in een wat kouder klimaat en is daardoor zeer geschikt voor ons kikkerlandje. Het plantje blijft mooi compact en heeft intens groene blaadjes.

En waarom is het zo gezond?

In sommige traditionele geneeswijzen wordt basilicum gebruikt voor de behandeling van artritis, bronchitis, verkoudheid, koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria, sinusitis, slangenbeten, buikpijn en overgeven. Het wordt ook wel voorgeschreven ter preventie van haarverlies en als tonicum.
Recent is er veel onderzoek gedaan naar de etherische oliën die in basilicum voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat basilicum potente antioxidante, antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft.
In India wordt basilicum zelfs traditioneel gebruikt als supplement tegen stress, astma en diabetes en zetten ze basilicumthee om verkoudheid en misselijkheid tegen te gaan.
Het plantje bevat veel vitamine A, vitamine K, kalium, mangaan, koper, ijzer en magnesium.

Wekelijks koop ik voor BitterSweetz denk ik zo’n 6 plantjes. Hier maken wij onze pesto van. Pesto van verse basilicum, groene olijven en olijfolie. Laatst waren er twee Italiaanse mensen in de zaak; een vader met zijn dochter. Ze vroegen me naar de pesto en toen ik hen de ingrediënten vertelde riepen ze in koor: Wat? Olijven? En keken elkaar met grote ogen van verbazing aan. In de Italiaanse pesto zit blijkbaar geen enkele olijf. Ze vonden het maar vreemd dat ik dat wel doe. Ik legde uit dat dit een heerlijke pesto is die eigenlijk door iedereen gegeten kan worden; er zitten geen noten in, geen kaas, geen andere toevoegingen, alleen dus maar olijfolie, basilicum en olijven. Ze hebben het gegeten en eerlijk is eerlijk, ze vonden het erg lekker, niet Italiaans, maar wel erg lekker. Daar doen we het voor! We heten tenslotte niet voor niets BitterSweetz, net iets anders.

De huisgemaakte en dus zelfbedacht pesto wordt bij ons gebruikt op een broodje mozzarella en broodje carpaccio. Twee heerlijke broodjes die vaak worden gegeten. Zou het door de pesto komen?

En dan nog een leuk laatste weetje

Het heeft een insectverdrijvende werking!

Wrijf met de bladeren van de plant over je lichaam zodat er een laagje op je huid komt. Muggen en andere insecten zullen nu als het goed is op een afstandje blijven. Mocht je toch geprikt worden (omdat je je bent vergeten in te smeren), dan helpt een vers blaadje basilicum tegen de jeuk. Heb je geen plantje bij de hand, bestel dan gewoon een gerecht waarbij ze verse basilicum gebruiken J